NASI AYAM DAA BOMB!!
Nasi ayam niey ak punyer resepi. Ak buat masa ak form5. Saje suka2 sebab
ak mmg minat giler kat nasi ayam niey. Tak sangka pulak laaa menjadi..
haha..nikmatnyer hidup.. (>.<)
NASI
1>Stock ayam
yg direbus dgn halia & bawang merah
2>Halia diketuk
3>Bawang putih diketuk(sedikit)
4>Margerin
4>Garam
5>Daun pandan(disimpul)
2>Halia diketuk
3>Bawang putih diketuk(sedikit)
4>Margerin
4>Garam
5>Daun pandan(disimpul)
Masukkan semua
bahan di atas ke dalam periuk dan tunggu hingga masak...
SUP
1>Lebihan
stock ayam
2>Ayam(diambil bahagian tulang)
3>Sup bunjut adabi
4>Halia(diketuk)
5>Bawang putih(diketuk)
6>Kiub pati ayam
7>Bawang besar dihiris wedges
2>Ayam(diambil bahagian tulang)
3>Sup bunjut adabi
4>Halia(diketuk)
5>Bawang putih(diketuk)
6>Kiub pati ayam
7>Bawang besar dihiris wedges
Masukkan bahan 1
hingga 6 di atas ke dalam periuk dan diletakkan di atas api yg sederhana. Tunggu
hingga menggelegak barulah masukkan bahan 7.. setelah itu,tutup api. Siap..
AYAM
1>Ayam yg
telah direbus utk mendapatkan stock tadi
2>Kicap pekat
3>Kicap manis
4>Garam
5>Gula
6>Sos tiram
7>Sos cili
8>Halia ditumbuk
9>Bawang putih ditumbuk
2>Kicap pekat
3>Kicap manis
4>Garam
5>Gula
6>Sos tiram
7>Sos cili
8>Halia ditumbuk
9>Bawang putih ditumbuk
Perap ayam
dengan semua bahan di atas selama beberapa minit.. kalau perap lagi lama...lagi
sedap..
p/s:LEBIHAN AIR
PERAPAN JGN DIBUANG.
SOS KICAP
1>Lebihan
air perapan ayam
2>Kicap manis
3>Sos tiram
4>Gula
5>Garam
6>Sedikit air
2>Kicap manis
3>Sos tiram
4>Gula
5>Garam
6>Sedikit air
Masukkan semua
bahan ke dalam periuk & biarkan hingga mendidih. Gunakan api yg perlahan
supaya tidak pahit.
SOS CILI
1>Cili besar
2>Bawang putih(seulas)
3>Cuka
4>Tomato
5>Garam
6>Gula
7>MSG
2>Bawang putih(seulas)
3>Cuka
4>Tomato
5>Garam
6>Gula
7>MSG
Kisarkan semua
bahan di atas hingga betul2 lumat. Dah siap..
HIASAN
1>Daun salad
2>Tomato
3>Timun
2>Tomato
3>Timun
menarik,boleh cuba nie..hehe
ReplyDelete