sound

Sunday, 28 July 2013

IKAN SIAKAP STIM KASTURI



Entry kali ni pasal juadah berbuka tadi.. Kebetulan kawan Ma aku bagi ikan siakap. Terus teringat nak masak stim sebab dah lama tak makan. Aku masak main campak2 je. Senang. Tapi walaupun campak2..bahan2 WAJIB cukup lengkap. Kalau tak merudum terus keghairahan aku nak masak..haha.. 

Seronok sangat tengok abah aku makan..siap hirup lagi kuahnya. Sengaja aku lebihkan air masa kukus supaya boleh dijadikan kuah. Almaklumlah..abah aku pantang benar kalau tak ada kuah. Abah & Ma aku puji..katanya sedap. Yeehaaa~ kembang semangkuk hati aku ni hah..
Ini dia...aku bagi resepinya.


BAHAN2:

1>ikan siakap (dikelar)
2>sos tiram (utk perapan)
3>jus limau nipis (1 biji..utk perapan)
4> jus limau kasturi (nak masam perbanyakkan)
5>tomato (potong wedges)
6>bawang holland (potong bulat)
7>bawang merah (potong bulat)
8>halia (dimayang kasar-lagi banyak lagi sedap)
9>serai (dihiris-lagi banyak lagi sedap)
10>bawang putih (dimayang nipis2)
11>daun limau purut
12>daun sup (dipotong panjang)
13>daun sup (dipotong panjang)
14>daun ketumbar (dipotong panjang)
15>air (suka berkuah boleh lebihkan)
16>minyak masak (utk goreng bawang & halia)
17>garam
18>gula
19>MSG (optional)

CARA2:

1>bersihkan ikan..toskan & kelar.
2>perap ikan dengan sos tiram,jus limau nipis & garam selama 10 – 15 minit.
3>masukkan ikan ke dalam bekas yang sesuai (aku guna loyang je).
4>masukkan air,serai & daun limau purut.
5>masukkan separuh drpd halia & bawang putih yang nak digunakan (separuh lagi nak goreng)
6>masukkan garam,gula & MSG secukup rasa.
7>masukkan ke dalam pengukus (nak guna kuali pun okey). Kukus sampai separuh masak.
8>gorengkan bawang putih & halia yang selebihnya hingga keperangan.
9>taburkan bahan gorengan ke atas ikan (sekali dengan minyak-jika suka)
10>masukkan tomato,daun bawang,daun sup & daun ketumbar.
11>agak2 dah nak masak tu,barulah tuangkan jus limau kasturi.
12>biarkan seketika barulah dihidangkan.









No comments:

Post a Comment